SOLOS - vychádzajúci dizajnový talent

Ročníkový projekt návrhu a zotovenia dizajnového svietidla SOLOS

Oliver Morocz: Návrh a výroba dizajnového svietidla SOLOS

LEDeco solution, s.r.o.: materiálové vybavenie a technická podpora až po samotné zhotovenie

Naša spoločnosť už tradične podporuje mladé technické talenty a v rámci svojho programu aj tentokrát pomohla zrealizovať veľmi originálne svietidlo imitujúce denný kolobeh slnka.


Svietidlo SOLOS resp. vychádzajúce slnko navrhol a zhotovil mladý, nádejný dizajnér Oliver Morocz, študent Technickej univerzity vo Zvolene, ako súčasť svojej semestrálne práce na Univerzite Tomáše Bati v Zlíne, kde bol na výmenom pobyte prostredníctvom programu Erazmus. Hlavnou inšpiráciou dizajnéra bol denný kolobeh slnka, ktorého zafarbenie ako aj inzenzita slnečných lúčov vplývajú na naše emócie a nálady. Efekt východu či západu Slnka je dosiahnutý pomalým otočným pohybom, pri ktorom sa mení intenzita vyžiareného svetla ako aj jeho zafarbenie.


Svietidlo bolo vyhotovené vrstvením vyrezávaného plexiskla o priemere 500mm a celkovej hrúbky 15mm s rôznofarebnými povrchovými úpravami na ilustráciu odtieňov slnečného žiarenia. Rotačný pohyb bol zabezpečený krokovým motorčekom a rozmanité intenzity svetla si mohol každý skúsiť sám na vlastnej koži jednoduchým manuálnym riadením. Oliver na svietidle pracoval úctyhodných 10 mesiacov od samotného začiatku až po zhotovenie samotného svietidla. Počas tohto času čelil mnohým výzvam ako aj problematike prívodu elektrického prúd tak, aby bola zachovaná schopnosť nepretržitého krúženia do oboch strán a pritom sa prívod preprerušil.


"Som nesmierne rád, že sme spolu s Oliverom mohli premeniť jeho návrh v reálnu podobu a technicky podporiť jeho projekt, bola to veľmi cenná skúsenosť pre obe strany" Jozef Slivka, CTO.


Toto netradičné svietidlo bolo možné vidieť už na niekoľkých výstavách ako napríklad Světlo v architektuře v PVA expo Praha alebo na Zlínskom design weeku. V súčasnosti je možné vidieť toto netradičné svietidlo na katedre priemyselného dizajnu v Zlíne, odkiaľ poputuje aj s jeho majiteľom ďalej.