Netradičná rekonštrukcia osvetlenia rodinného domu v Detve

Kompelxná rekonštrukcia osvetlenia RD denných zón pomocou svetelných drážok v spojení s dizajnovými svietidlami Leucos.

Rozsah:LEDeco solution, s.r.o.

Popis:

Problematika tohto rodinného domu bola jasne daná: existujúce sadrokartónové podhľady s nízkym montážnym priestorom, nedostačujúce osvetlenie bodovými svietidlami a najmä náročnosť samotných majiteľov na dobré rozloženie svetla v celom priestore. Toto boli požiadavky, ktorým sme museli čeliť a zohľadniť pri návrhu techniky ako aj samotnej montáži.

Jednoduchý a zároveň netradičný koncept preto dominoval hlavnému osvetleniu. Ilúzia vsadeného stropu bola docielená vyrezaním otvoru o rozmeroch 3x2m do už existujúceho sadrokartónového podhľadu. Jeho hrany boli ukončené pomocou priznaných hliníkových profilov, do ktorých sme osadili vysoko výkonné LED pásy MASTER. Homogénna distribúcia svetla bola dosiahnutá vhodne zvoleným rozmerom drážkového systému s kvalitným opálovým difúzorom. Požiadavku na náladové osvetlenie sme zase splnili osadením zadných hrán profilov LED pásmi MASTER s dekoračným výkonom. Týmto sa nám podarilo vytvoriť priame aj nepriame osvetlenie jediného podhľadu v miestnosti. Celý systém bol samozrejme centralizovaný a doplnený o možnosť stmievania pre zvýšenie užívateľského komfortu užívateľov tohto príjemného domčeka.

Ostatné časti dennej zóny boli doplnené o zapustený drážkový systém taktiež rovnakých kvalít a parametrov, priestoru jedálenského stola zas dominuje dizajnový luster z renomovaného murano skla z dielne Leucos. Sedací priestor bol taktiež zohľadnený pri návrhu osvetlenia - gauč je jemne podsvietený o nerušivé orientačné osvetlenie, kuchynská linka disponuje vysokovýkonným líniovým osvetlením pre dobré pracovné svetlo pre domácu gazdinku. Osvetlenie vstupnej časti a chodby je vyriešené zážitkovým osvetlením pomocou masívnych kryštálov Swarovski. Takto bolo zabezpečené dokonalé a efektné osvetlenie dlhej chodby bez okien, nízka celodenná spotreba (celkovo len 6W) ako aj exkluzívny vstup do domu.

Viac fotiek tohto projektu nájdete v našej galérii.

Iné :

Inštalácia osvetlenia musela prebiehať počas už zabehnutej domácnosti, čo prístup k existujúcim podhľadom a el. inštalácii dosť komplikovalo. Svetlé výšky domácnosti bolo nutné dodržať a voliť také produkty, ktoré bude možné osadiť do veľmi nízkeho pracovného priestoru.

Všetko je ale možné pri dobrom zamyslení sa nad problematikou a obojstrannom záväzku nájdenia riešenia pre plne funkčné osvetlenie, čo bolo v plnej miere dosiahnuté aj v tomto prípade.